placa video dedicata vs integrata

Este posibil să aveți multe întrebări de genul:
Ce este o placă video?
Ce placă video ar trebui să cumpăr?
Ce beneficii voi obține după instalarea unei plăci video dedicate?

Placă video dedicată

Fiecare PC are nevoie de o placă video. Fără placă video nu veți putea vedea nimic pe afișaj. Plăcile video (GPU) redau imagini pe monitor prin conversia datelor în semnale pe care monitorul le poate înțelege.

Există două tipuri de plăci video:


1) Placă video integrată
2) Placă video dedicată

Majoritatea calculatoarelor vin cu o placă video integrată, care redă imaginile monitorului, însă adevărata întrebare este că aveți nevoie de o placă video dedicată sau nu. Placile video dedicate sunt ca niste module externe care vin instalate pe placa de bază.

Placa Video Integrată

Aceasta este încorporată pe placa de bază sau în procesor. Pot fi găsite în majoritatea laptopurilor și PC-urilor de buget. Sunt rentabile și nu pot fi upgradate. Grafica integrată are mai multe avantaje, cum ar fi dimensiunea sa mică, eficientă din punct de vedere energetic și este mai ieftină decât placa video dedicată

Atât Intel, cât și AMD au procesoare cu placă video integrată. Dacă utilizați PCul sau laptopul pentru activități normale, cum ar fi navigarea pe Internet, crearea documentelor și vizionarea videoclipurilor nu veti avea nevoie de placă video dedicată. Placa video integrată din zilele noastre poate gestiona aceste sarcini cu ușurință și nu este nevoie de o placă video dedicată, deoarece placa integrată modernă poate gestiona cu ușurință sarcinile de bază.

Placa video integrată utilizează resursele computerului pentru a procesa cerințele grafice. Acesta folosește memoria RAM a sistemului pentru a reda grafica.

Placa Video Dedicată

Placa video dedicată este un hardware folosit pentru a gestiona performanța grafică a computerului.

Există o mulțime de tipuri diferite de plăci video, iar toate au un GPU și memorie RAM separate, pentru a nu folosi resursele calculatorului.

Nvidia și AMD fabrică unități GPU dedicate procesării video și producători precum Asus, Gigabyte, Inno3d, Galax, MSI, Zotac, Sapphire fabrică plăci video utilizând GPU de la Nvidia și AMD

Avantajele acestor plăci video este că puteți găsi una suficient de puternică pentru orice sarcină. Nu partajează memoria sistemului și, în majoritatea sistemelor, sunt ușor de actualizat. Singurul dezavantaj este că placa video este mai scumpă în comparație cu placa video integrată.

Daca merită cheltuiala depinde doar de necesitățiile fiecăruia.

In funcție de configurația calculatorului trebuie să alegeți placa video potrivită. De exemplu, plăcile video mai vechi nu pot ajunge la performanțele plăcilor video integrate din zilele noastre. De aceea trebuie sa știți ce de placă video aveți nevoie si dacă sistemul o suportă. Vom discuta despre cum sa vă alegeți placa video intr-o postare viitoare.

Placa video necesită un slot de expansiune în placa de bază iar cel mai recent este PCI-EX16. Ultimele plăci video apărute funcționează pe slotul PCI Express PCI-EX16. Deci, asigurați-vă că aveți un slot PCI Express pe placa de bază înainte de a vă cumpăra placa video.

Avantajele unei Placi Video Dedicate

Gaming

Placa video dedicată este foarte importantă atunci când vorbim despre jocuri. Majoritatea jocurilor nici măcar nu se încarcă pe placa video integrată, deoarece nu sunt suficient de puternice pentru a reda grafica intensă utilizată. Deci, dacă intenționați să vă bucurați de cele mai recente jocuri pe PC, atunci este obligatoriu sa aveți o placă video dedicată. Fără o placă video nu veți avea o experiență bună de joc, veți avea LAG iar grafica VA arăta ca ceapa.

Deci, dacă doriți o experiență de joc lină la rezoluții ridicate, atunci placa grafică este obligatorie

Puteti găsi o varietate de plăci video chiar pe PCGarage folosind codul Z39NQS1I la finalizarea comenzii pentru a beneficia de reducere.

Editare Foto si Video

Placa video nu este important doar pentru jocuri, ci și pentru munca profesională, cum ar fi editarea imaginilor, modelarea 3D, editarea video. Pentru prelucrarea rapidă a imaginilor și modelare 3D aveți nevoie de o placă video bună. Atunci când alegeți o placă video pentru editare trebuie să aveți în vedere că cu cât plătiți mai mult, cu atât trebuie să așteptați mai puțin pentru randare.

Multiple Monitor Setup

Dacă aveți nevoie de un setup cu mai multe monitoare, atunci veți avea nevoie de o placă dedicată, deoarece acestea vin cu mai multe ieșiri video. Plăcile video recente vin cu ieșire mai multe porturi HDMI si DP prin care se pot scoate rezolutii de pana la 4K, in functie de versiunea de HDMI sau DP.

Îmbunătățirea performanței

Daca aveți un calculator mai vechi cu grafică integrată și dar nu VA permite bugetul sa cumpărați unul nou, ați putea lua în calcul cumpărarea unei plăci video dedicate. Aceasta vă VA îmbunătăți performanțele video și nu VA mai folosi resursele calculatorului.

Dacă intenționați să vă cumpărați o placă video și nu știți ce model sa alegeși, puteți să ne scrieți aici iar noi vă vom ajuta cu cea mai mare plăcere!

Concluzie

Dacă vă doriți să vă jucati la rezoluții mari, faceți editare video sau doriți să folosiți mai multe monitoare, atunci o placă video dedicată nu ar trebui să lipsească din setul-ul dumneavoastră

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *